fredag 18. februar 2011

La Folia di Spagna

Du har sikkert hørt dem - noen av de utallige variasjonene over temaet "La Folia di Spagna" eller "The Follies of Spain". For de dukker stadig opp, på film eller i andre sammenhenger. Dette er musikkhistorie i ett lite, men vakkert musikkstykke. Opp gjennom historien har så mange som omkring 150 komponister, mange av dem de aller mest berømte, skrevet variasjoner over dette enkle, men vakre tema. Og det er ikke uten grunn jeg tar opp nettopp "La Folia". For selveste Antonio Salieri, som jeg for en tid siden kom med en ubeskjeden hyllest til, skrev 26 spennende, ja jeg våger meg til å si mesterlige, variasjoner for fullt orkester over "La Folia" i 1815.

Selve melodien stammer fra renessansen, og var trolig en enkel folkemelodi og dans fra den iberiske halvøya. Den nevnes første gang i en portugisisk tekst på 1500-tallet. Så skulle den gå si seiersgang over den europeiske musikalske scene i flere hundre år.

Salieri var da langt fra den eneste som viet musikalsk interesse til denne opprinnelig iberiske dansemusikken. Den første som fullendte sine variasjoner skal ha vært den franske hoffkomponist Jean-Baptiste Lully i 1672. Han ble etterfulgt av en nærmest utallig rekke komponister på 1700- og 1800-tallet; Corelli, Vivaldi, Marais, Geminiani, Bach, Beethoven - og Salieri - for å nevne noen. Og selv på 1900-tallet var interessen der, som hos selveste Sergej Rachmaninov.

Kan du huske hvilket tema det er? Hvis ikke, anbefales å lytte til en av disse:

Salieri: http://www.youtube.com/watch?v=_eDeZnCiFL4
Lullys "Les Folies d'Espagne": http://www.youtube.com/watch?v=P1ngcsx1Drs
Rachmaniov: http://www.youtube.com/watch?v=sX0Gg3lmh5E

eller du kan lære mer om historien bak "La Folia" her:
http://www.folias.nl/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar