fredag 11. februar 2011

Operasanger i kongelig skandale

Edouard du Puy
Min interesse for de glemte i historien, kombinert med min pasjon for 1700-tallets operakunst, kan lede så mange veier. En av disse bortglemte menn som nettopp befattet seg med musikken, både som sanger og fiolinist, var sveitseren Jean Baptiste Édouard Louis Camille de Puy. Sitt imponerende navn til tross, kom han på ingen måte fra noen overklasse - selv om han på et tidspunkt påsto å være uekte nevø av selveste Frederik den Store av Preussen. Men du Puy viste tidlig et talent for musikk, og han fikk en god utdannelse. Han gjorde seg bemerket både som fiolinist og sanger. Hans glansrolle skal ha vært Mozarts "Don Giovanni".

Det som gjør Edourad du Puy så spennende for oss, er vel ikke bare hans talent som sanger og musiker, hans evner som komponist, men mest av alt hans svært så pikante affære med prinsesse Charlotte Frederikke - altså vår egen Christian Frederiks første kone. Dette var ikke noe som passet seg for en simpel fransk sanger. Nå var heller ikke forholdet særlig godt mellom prinsen og prinsessen, og du Puys inntreden gjorde det da heller ikke bedre. Det var i det herrens år 1809, og følgene ble at prinsessen ble skilt fra sin prins, og du Puy ble landsforvist fra Danmark. Han flyktet først til Frankrike, men vendte tilbake til Norden, til Stockholm, hvor han bare noen år tidligere var blitt forvist for å sunget farlig franske revolusjonssanger. Det var lite populært under Gustav IVs svært så anti-revolusjonære styre. Men i Carl XIIIs og Carl Johans Stockholm var det plass liebhaber som du Puy. Han ble hoffkapellmester og komponerte en rekke verk for det svenske publikum, sågar sørgemusikken over salige kong Carl XIII i 1818.

Selv døde du Puy i den svenske hovedstaden i 1822. Og ettertiden har så godt som glemt ham. Huskes han, så er det for lite annet enn den skjebnesvangre affæren med den danske prinsessen. Men han var en god musiker, og en habil komponist. Hør bare utdrag fra hans lystige syngespill "Ungdom og Galskab", som han skrev for den københavns scene i 1806: http://www.youtube.com/watch?v=9Ks0sgGoD8Q

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar