|
Fort Christiansborg i dagens Ghana |
I et imperium som det dansk-norske, er det spor å finne av dets regenter over store deler av verden. Nå ble ikke vårt imperium det største, det var vel snarere tvert imot. Allikevel styrte monarkene og byråkratene i imperiehovestaden København over besittelser fra Karibien i vest til India i øst. Norske og danske sjømenn bemannet en betydelig handelsflåte som sørget for forbindelsene. Eksotiske varer fra det fjerne østen, slaver fra Vest-Afrika og sukker fra Jomfruøyene, sørget for rikdom og status for det lille nordiske imperiet.
Men har dette med dagen i dag å gjøre? Og hva er forbindelsen mellom Fredrikstad og de karibiske øyer? Jo, som seg hør og bør måtte måtte jo de eneveldige monarkene og deres nærmeste familie få sin del av både kolonial så vel som militær ære. En av dem var kong Christian Vs gemalinne, som døde denne dagen i 1714.
|
Charlotte Amalie |
Dronning Charlotte Amalie var født i den lille tyske staten Hessen-Kassel som datter av landgreve Wilhelm VI. Hun kom til Danmark for å bli gift med den eneveldige kong Frederik IIIs sønn Christian i 1667. Hennes forbindelse til Fredrikstad knytter seg til festningen, som hennes svigerfar hadde beordret påbegynt fire år tidligere. Den nord-østre bastionen i den lille byfestningen ble beæret med hennes kongelige navn - og bærer det ennå i dag - Charlottes bastion.
|
Charlottes bastion |
Så var det dette med Karibien. Og forbindelsene mellom Fredrikstad og de gamle dansk-norske besittelsene der, kan synes å ha strukket seg til lite annet enn det merkantile. Med i likhet med festningsbyens bastion, ble hovedstaden på den danske koloniøya St. Thomas oppkalt etter dronningen. Og også den bærer fremdeles hennes navn - Charlotte Amalie.
Men kuriøst nok er det enda en forbindelse mellom Karibien og Fredrikstad. Selv om jeg synes byen er rett så eksotisk, så kan det knapt måle seg med navnet den danske tolltjenestemann Carisius gav på sin gård her i byen, da han flyttet hit etter å ha vendt hjem fra Karibien på slutten av 1700-tallet . Han kalte den St. Croix - til ære for den karibiske paradisøya han hadde forlatt. Navnet lever i beste velgående i byen.
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSletter det ikke slik at en by på St. Croix heter FredrikstEd?
SvarSlettJo det er det faktisk. Verden er ikke så stor - iallfall ikke den gamle dansk-norske.
SvarSlettEksotisk er det også at denne offisielt lutherske danske embetsmannen tok med seg et fromt, katolsk navn - Det hellige kors - opp hit nord i lutherdommen. Hundre år før ville jo jesuittene hos general de Cicignon på Trosvik ha forstått den fromme siden navnet. Senere er det vel for de fleste av oss blitt "Sangkroa" eller "Sandkroa".
SvarSlett