tirsdag 1. mai 2012

The Merry Merry Month of May

Det er den første mai. Det arbeiderbevegelsens store dag. Mens jeg ser ut av vinduet denne første mai, stråler solen inn gjennom vindusrutene, og jeg kan konstatere at våren for alvor har kommet seg. Det blir man sannelig i det beste humør av - det er "The Merry Merry Month of May".

Mange er de som har skrevet hylningsdikt og sanger til våren, og til måneden mai. Det gjorde også Stephen Foster, for 150 år siden. Navnet Stephen Foster lyder kanskje ukjent for deg, men noen av sangene hans har du garantert hørt. Han er nemlig en av den amerikanske populærmusikkens foregangsmenn, vel og merke på midten av 1800-tallet.

Foster ble født i Pennsylvania i 1826. Han fikk en god og klassisk skolering. I 1840-årene reiste han vestover, til de nye mulighetene som lå i de nye amerikanske statene. Mens han arbeidet for brorens dampskipssekslap begynte hans musikalske karriére, og den første store hit ble "Oh Susanna". I årene som fulgte kom den ene hit etter den andre, deriblant hans kanskje mest kjente - "Camptown Races" fra 1850.

I tiåret som fulgte skrev han mye, men noen formue klarte han aldri å skape. Selv med den amerikanske borgerkrigens appetitt for patriotiske sanger, som Foster skrev mange av, ble inntektene små. En januardag i 1864, mens han bodde på et hotell på Manhattan, kollapset den unge Foster. Han hadde fått feber og livet sto ikke til å redde. Men i løpet av sine knappe 38 år hadde han skapt et genuin amerikansk musikk som skulle leve lenge etter ham selv.



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar