onsdag 1. august 2012

Scott Key og Anacreon

En av verdens mest ikoniske sanger er uten tvil USAs nasjonalsang "The Star Spangled Banner". Alle amerikanere, og trolig milliarder av mennesker over hele verden, kjenner den. Noe mer ukjent er nok bakgrunnen for både melodien og teksten.

Francis Scott Key het advokaten som skrev ordene. Han fødtes i Maryland den 1. august i 1779, og skulle tre og et halv tiår senere komme til å bli så inspirert av et flagg, at han skrev teksten til den berømte sangen. Natten til 14. september 1814 lå nemlig en britisk flåte ankret opp utenfor Baltimore, den største byen i Keys egen hjemstat. I to år hadde krigen rast mellom USA og Storbritannia. Selv var Francis Scott Key  ombord på ett av de britiske skipene, for å forhandle om utveksling av fanger, men fra skipet ble han vitne til ett av de mest berømte, og besungne bombardementer i verdenshistorien. Da det gryet av dag, den 14. september, kunne derimot Keys skimte det enorme amerikanske flagget over Baltimores Fort McHenry.


Byen og fortet var ikke inntatt. Det var denne hendelsen som ledet ham til å skrive diktet "Defence of Fort McHenry" som han fikk publisert noen dager senere. Selv om Scott Keys skrev ordene, tenkte han også å tonesette diktet.

John Stafford Smith
Han fant en passende, patriotisk melodi i briten John Stafford Smiths "The Anacreon Song", som opprinnelig ble skrevet i 1760-årene. Key hadde allerede brukt melodien til en annen sang som hyllet de amerikanske soldatene som hadde deltatt i krigen mot berberne et lite tiår tidligere.

Lite kunne nok Stafford Smith ane om hvilken berømmelse hans lille sang skrevet for en engelsk herreklubb i London, skulle få. Det skulle en amerikansk advokat, et britisk bombardement og et enormt amerikansk flagg til for det.

Her er altså sangen i sin opprinnelige versjon, for "The Anacreonic Sociey" i London - "To Anacreon in Heaven":Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar