søndag 19. februar 2012

Cellisten fra Lucca

I den vakre toskanske festningsbyen Lucca ble det født en gutt denne dagen i 1743 som skulle bli en av sin tids mest fremragende cellister. Den nyfødte gutten fikk navnet Luigi - Luigi Boccherini.

Som så mange andre begavede unge gutter, ble unge Luigi av sin far, som også var cellist, penset inn på en karriére i musikkens verden i 1700-tallets Italia. Men som med så mange andre, skulle hans største suksesser finne sted utenfor sitt hjemland.

Luigi ble sendt til Roma, senere reiste han til Wien, hvor han ble ansatt som musiker på det keiserlige Burgtheater. Men i 1761 reiste han til Madrid, og kom i tjenste hos kong Carlos IIIs yngre bror. Og det var i Spania Luigis musikalske liv skulle blomstre.

Ofte skriver jeg om operakomponister fra 1700-tallet i denne bloggen. Boccherinis verk er derimot instrumentale, men fantastiske. Han var en cellovirtuos, og skrev selvsagt for sitt favorittinstrument. Allikevel finnes en rekke verk fra hans hånd, både for fiolin og andre strenginstrumenter - 30 symfonier og en lang rekke sonater, kvartetter og trioer. Kammermusikken var hans fremste arena.

Selv døde han i 1805 i Madrid, men musikken lever videre. Umiddelbart hørte kanskje ikke navnet Boccherini kjent ut? Men du har nok hørt noe av musikken hans. Ikke minst den vakre passacagliaen fra verket "La Musica Notturna delle Strade di Madrid" - så du filmen Master and Commander? Ja, det var nettopp det stykket som ble spilt.

Her kan du lytte til det. Med Jordi Savall og "Les Concert des Nations":


Eller denne berømte menuetten:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar