mandag 13. august 2012

Durante - læremesteren

Mange er komponistene som er omtalt i denne bloggen. Lærerne deres har jeg skrevet mindre om. En av de mest fremtredende innenfor den neapolitanske skolen på 1700-tallet var Francesco Durante. Han var født i en liten by i Sør-Italia, og fikk selv sin utdannelse i Napoli, selve musikkhovedstaden. Selv fikk han gå i lære hos en av det tidlige 1700-tallets fremste komponister, Alessandro Scarlatti.

Durante var selv en svært habil komponist. Han skrev mange sakrale verk, både oratorier og et vakkert requiem, men også mye instrumentalmusikk. Men Durante skulle aldri skrive for musikkteateret - for operaen. Det gjør ham litt annerledes enn de fleste andre kjente komponistene i samtiden. Allikevel var det som læremester for mange av århundrets største operakomponister han ble mest kjent. Flere av dem har jeg allerede omtalt i bloggen, og nå får altså deres musikalske læremester en aldri så liten hyllest.

For det fortjener han, mannen som underviste så vel Giovanni Battista Pergolesi, Niccolò Jommelli, Giovanni Paisiello, Leonardo Vinci eller Niccolò Piccinni - noen av de største navn innenfor den neapolitanske stil, og noen av det glemte 1700-tallets fremste operakomponister.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar