tirsdag 26. mars 2013

Fyrdiriks

Knud Bergsliens maleri av
 fyrdirektør Diriks 
Det er noe fascinerende ved å lese skildringer av det å reise. Mennesker har til alle tider, og alle steder reist og forflyttet seg. Slik var det også i Norge for et par hundreår siden. Slitet og strevet ved å bevege seg rundt i det fjell- og skogkledde Norge, på elendige veier, og med et skyssvesen som i beste fall var tregt, kunne være en utfordring for mange og enhver.

En som har skildret dette fortidige reiselivet på en glimrende, om enn enkel og humoristisk måte, er dagens mann - marineoffiser og mangeårig direktør for Fyrdirektoratet i Norge, Carl Fredrik Diriks. Gjennom sine neste tre tiår i dette direktoratet, fikk han kallenavnet "Fyrdiriks". Han ble født den 26. mars 1814 som sønn av byfogden i Larvik, den senere eidsvollsmann og  politiminister Christian Adolph Diriks.

Fyrdirektøren var en glimrende situasjonstegner, og hans "Skisser af Reiselivet i Norge" gir et fornøyelig og svært talende innblikk i hvordan det var å komme seg rundt i 1800-tallets Norge. I dag er vi heldige å kan finne disse tegningene lett tilgjengelige på nettet. Da er det bare å klikke seg inn her.

Vi må også ha med litt musikk i anledningen, og fra tiden: Halfdan Kjerulfs "Norges Fjeld":


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar