lørdag 12. mars 2011

Solkongens hagearkitekt


André le Nôtre, som ble født på denne dagen i 1613, var arkitekten bak ett av verdens mest praktfulle hageanlegg - Les Jardins de Versailles, hagene rundt solkongens eventyrslott i Versailles. Le Nôtre skapte også en rekke andre hageanlegg rundt franske slott, og hans stil var ettertraktet og ble kopiert over hele Europa. Dette var den formelle franske hagearkitekturens glanstid - og André le Nôtre var dens ypperste representant.

Han hadde forfedre å slektes på i gartnerfaget. Både hans far og farfar hadde arbeidet med Tuileries-hagene i sentrum av Paris, hvor også André skulle arbeide en periode. Men det er hagene i Versailles han uløselig knyttes til, et arbeid som begynte for 350 år siden.

Om noen dager skal noen venner og jeg til solkongens palass. Vi skal se en forestilling i slottets gamle operahus, nemlig Henry Purcells fortryllende lille opera Dido og Æneas, slik det passer seg på et sådant sted. Men når vi er her, må vi også benytte anledningen til å spasere i hagene, la oss forundres og overveldes av hagens utallige magiske fontener. Vi kan vandre i de mystiske labyrintene som ble oppført etter André le Nôtres intrikate skisser. Eller vandre ned til det magnifike Grand Bassin, hvor solkongen i sin tid holdt de mest utsøkte og storslagne fester. Le Nôtre skapte et hageanlegg skapt for å overvelde, og det var i en skala verden aldri før hadde sett. De var skapt for en konge hvis ambisjoner overgikk enhver annens. Men hagene ble fantastiske - og  de ligger der den dag i dag.

Og er man operaentusiast og snart skal til Versailles, er det som alltid på sin plass med litt musikk som passer til anledningen. Denne gang intet annet enn Jean Baptiste Lullys Te Deum  - pompøst så det holder, helt i tråd med palasset, solkongen og le Nôtres spektakulære hageanlegg!


2 kommentarer: