mandag 2. april 2012

På Københavns red

Den 2. april 1801 - altså for 211 år siden i dag - fant en av Danmark-Norges til da største styrkeprøver sted, rett utenfor imperihovedstaden København. Det var det famøse "slaget på Reden". Nøytraliteten som Danmark-Norge med så stort hell hadde forsøkt å opprettholde gjennom store deler av 1700-tallet, begynte å bli umulig.

København ble angrepet av verdens da mektigste flåtemakt - den britiske. Nå hadde danskene en betydelig flåte selv, som lå ankret opp i København. Den var derimot aldrende, og de fleste skipene lå avtaklet i det man regnet med som en sikker havn, under Københavns mektige forsvarsverk.

Sir Horatio Nelson
Men anført av den britiske admiral Sir Hyde Parker seilte en formidabel britisk flåte mot København i mars 1801. Angrepet kom ikke helt overraskende, så en sterk forsvarslinje av gamle, utrangerte krigsskip ble lagt i en linje utenfor København. Da britene angrep den 2. april, var det i all hovedsak disse forsvarsskipene som måtte ta i mot støyten fra linjeskipene, bombardérskipene, fregattene og alt hva britene hadde bragt med seg av flytende ildkraft.

I flere timer bølget slaget frem og tilbake, uten noen avgjørelse. Hvorvidt den britiske admiral Parker ga ordre til å avblåse angrepet, eller hans underordnede vendte det "blinde øye til" signalet fra flåteadmiralen, så sendte den samme, som ikke var noen ringere enn Sir Horatio Nelson, en parlamentær til kronprins Frederik. Under trussel om å ødelegge det meste av den dansk-norske flåten, gikk kronprinsen med på våpenhvilen. Trolig var begge sider utmattet etter det intense flåteslaget.

I etterkant av slaget på Reden hevdet begge sider at de hadde vunnet. Britene oppnådde at det væpnede nøytralitetsforbundet mellom Russland, Sverige, Preussen og Danmark-Norge ble opphevet. Kronprins Frederik på sin side reddet stumpene av flåten og staten han styrte for sin sinnsyke far, Christian VII. Slaget på Reden ble brukt for alt det var verdt i propagandaen. Men han og resten av Danmark og Norge skjønte at krigen når som helst kunne komme tilbake til Norden. Den gjorde den da også - seks år senere. Da gikk det så mye verre...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar