mandag 25. mars 2013

En barokk Vinci

Leonardo Vinci - altså ikke renessansegeniet - men barokkomponisten, er det jeg ønsker å beære med et eget blogginnlegg i kveld. Hvorfor nok en obskur italiener? Det er jo fordelen med sin egen mikroblogg; da er det rom for nettopp det. Og når jeg da kom over en fantastisk innspilling av en av Vincis operaer, var ikke veien lang for å trekke denne glemte komponisten et lite stykke opp fra glemselens mørke.

Artaserse var Leonardo Vincis siste opera, eller Dramma per musica som den ble kalt i sin samtid. Som så mange andre komponister på 1700-tallet, skrev Vinci flere operaer over Metastasios librettoer, og altså her om den store persiske heltekongen Artaxerxes. Sånt ble det heroiske operaer av.

Dette ble kanskje Vincis beste opera i genren, og den ble satt opp i Roma under karnevalstiden i 1730. Det var gjerne da nye operaer ble satt opp, i denne tiden for lystig lettsindighet - før fastetiden satt inn. Operaen Artaserse har ikke frekventert Europas operascener etter dette, men ble alstå gravd frem nylig, og satt opp med blant andre den glimrende kontratenoren Philippe Jaroussky i hovedrollen som den unge prins Artaxerxes.

Hør en av operaens vakre, noe ukjente, og svære barokke arier "Va solcando un mar" med Franco Fragioli i rollen som Arsace:


Eller hva med hele første akt av operaen? Fra Opéra National de Lorraine, med Jaroussky i hovedrollen:

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar