onsdag 9. februar 2011

Nord-Amerikas forsvunne president

Da Barack Obama ble tatt i ed som president i januar 2009, var han den 44. i rekken av amerikanske presidenter. Det er ikke noe å utsette på det. Allikevel har det også vært én president til som man ikke gjenfinner i listen. Han hører da heller ikke hjemme blant USAs presidenter, for han var nemlig leder for en stat som bare skulle få eksistere i drøyt fire år.

For 150 år siden ble nemlig en tidligere senator fra Mississippi valgt til president. I Montomery i Alabama den 9. februar 1861, ble Jefferson Davis utpekt som midlertidig president for en konføderasjon av de syv delstatene som på det tidspunktet hadde brutt med den regjeringen i Washington. USA var på randen av sammenbrudd. Spørsmålene om de enkelte delstaters rettigheter, økonomisk misforhold mellom Nordstatene og Sørstatene og ikke minst slaveriet hadde ført til at unionen hadde sprukket. Et par måneder senere brøt også krig ut mellom nord og sør. Det ble en krig som skulle omforme og omdefinere den unge republikken. Det moderne USA kan på mange måter spore sine røtter tilbake til de dramatiske hendelsene i 1861 til 1865.

Fra Davis' innsettelse som
president - 18. februar 1861.
Jeg var ganske ung da interessen for den amerikanske borgerkrigen ble vekket. Det var med den brilliante regissøren Ken Burns' episke dokumentarserie "The Civil War" at jeg som ung historieinteressert ble så fascinert. Bruken av bilder, stemmer, musikk og en nærhet til katastrofen som denne krigen faktisk var, gjorde et uutslettelig inntrykk. Når det nå i år er det 150 år siden den brøt ut, sier det seg nesten selv at dette ikke blir det siste blogginnlegg over temaet.

Men så var det Jefferson Davis. Først den den 18. februar 1861 ble han innsatt som den første president for Amerikas konfødererte stater (The Confederate States of America). Den nye nasjonen som Davis og hans regjering forsøkte å skape, overlevde allikevel ikke den blodige borgerkrigen. Etter fire år med krig gikk det hele mot slutten. Davis ble tvunget til å forlate hovedstaden Richmond i begynnelsen av april 1865, da de fremrykkende nordstatstroppene under general Grants ledelse, brøt gjennom forsvarslinjene. Den 10. mai, etter en måneds håpløse forsøk på å samle ny motstand, ble Davis tatt til fange. Så ble han dømt for forræderi og satt i festningsarrest i en mørk celle utenfor kysten av Virginia. Davis mistet allikevel aldri troen på Sørstatenes sak og sin kamp for den. Men han døde som en gammel og bitter mann i New Orleans, 81 år gammel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar