lørdag 5. februar 2011

Carl Johan - konge av Sverige og Norge

I min lille blogg-feuilleton (for vi holder det litt fransk i dag) - hva skjedde på denne dag i et gitt år, har vi som seg hør og bør kommet til en av "mine menn". Jean Baptiste Bernadotte, Napoleons tidligere marskalk, Sveriges kronprins fra 1810, sjef for Nordarméen i sluttoppgjøret mot sin tidligere keiser, er vel best kjent som Carl Johan, unionskongen. Nettopp i dag, den 5. februar 1818, steg han opp på sine nordiske troner. Det vil si, det var denne dag hans senile og gamle adoptivfar Carl XIII åndet ut fra denne jordiske jammerdal, og steg inn i en bedre verden. Noe slik ville man etter all sannsynlighet har ordlagt seg dengang, for nesten 200 år siden.

Carl XIII
Carl Johan var en omstridt person. Som advokatsønn fra den lille byen Pau nord for Pyreneene, den han ble født i 1763, og en som hadde skapt seg sin militære karrière gjennom revolusjons- og napoleonskrigene, var han på ingen måte noen klar kandidat til å bli Nordens hersker. Nå ble han vel og merke heller ikke det, siden Danmark forble seg selv i sitt lille kongerike - men Sverige og Norges kroner fikk han. Det lang og kronglete historie som jeg kanskje skal komme tilbake til senere. Den inneholder både valget til Sveriges kronprins i januar 1810, og en politikk som ønsket å innlemme Norge i union med Sverige, og sågar krig! Men altså ikke i dag - i dag skal vi bare minnes han tronbestigning.

For på denne dag ble Napoleons tidligere marskalk vår konge. Det skulle han forbli helt til 1844, da også han åndet ut. Men på de årene hadde han sikret sine riker for seg og sin bernadottske familie. Sverige og Norge av 1844 var helt andre riker enn de var den februardagen i 1818. Og ennå i dag sitter hans etterkommer på Sveriges trone. 
Jacob Munchs maleri av Carl Johans kroning
i Nidarosdomen i 1818

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar