fredag 25. februar 2011

Carlo Goldonis bursdag

I dag ville italieneren Carlo Goldoni vært 304 år! Men hvorfor minnes det? Carlo Goldonis navn og verker er nært knyttet til operaens verden. Og siden jeg opp til flere ganger har fremstilt meg som en stor beundrer av 1700-tallets operaverker, er det ikke komme unna å minnes Carlo Goldoni på en slik dag.

Goldoni ble født i den mektige handelsrepublikken Venezia på denne dagen i 1707. Selv om han var utdannet jurist, var det som dramatiker og librettist han skulle bli kjent. I 1743 skrev han det måtelig populære teaterstykket Belisario. Men i årene som fulgte kom en rekke verker fra hans hånd. Han skrev både for den lettere opera buffa-genren, såvel som for den mer høystemte og pompøse opera seria. Dessuten skrev han for teateret.

I samarbeid med operakomponisten Baldassare Galuppi, kom Goldonis talent til fulle frem, og de to samarbeidet om over 20 operaer. Men også Niccolò Piccinni - mest kjent for sin krangel med Gluck i Paris - skrev musikk til Goldonis librettoer.

Goldoni flyttet til Paris i 1761, og nøt betydelig popularitet ved det franske hoffet. Som sjef for byens italienske teater, ble han også berømt hos det parisike publikum. Med en kongelig pensjon kunne han bosette seg på Versailles og se frem til en rolig og sikker alderdom. Og hadde det ikke vært for den franske revolusjon, så hadde han nok også fått det. Men han døde fattig og æreløs i et revolusjonært Paris i 1795.

Goldonis berømmelse lå nok på 1700-tallet. Men flere av hans verker har inspirert operalitteraturen på sitt beste. Flere andre librettister benyttet Goldonis verk som inspirasjon for sine. De er mange, men bare for å nevne noen: La Locandiera, Haydns Lo speziale eller Piccinnis La Buona Figliola. Og utallige flere. Kanskje ukjente i dag, men elsket og populære i sin samtid. I det forgangne 1700-tallet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar