|
"La Pace Italo-Turca"
Tegning som viser den italiensk-ottomanske fred i 1912 |
På denne dagen for ett hundre år siden startet en krig om herredømmet over Libya. Men det var ikke en borgerkrig, slik vi har sett i disse dager. Det var snarere en kolonikrig, og en krig om restene av det bleknede ottomanske imperiet. Og den skulle bare vare i litt over et år.
Den italiensk-ottomanske krigen var uttrykk for at Italia, som hadde blitt samlet femti år tidligere, hadde et ønske om å bli med i kolonikappløpet som hadde startet på slutten av 1800-tallet. I løpet av det året krigen varte, frem til 18. oktober 1912, skulle Italia sikre seg de tre gamle ottomanske provinsene Tripolitania, Cyrenaica og Fezzan - akkurat det området som i dag utgjør staten Libya. Allerede et tiår tidligere hadde Italia hintet om ikke dette området burde tilfalle dem, når franskmennene hadde sikret seg Tunisia og britene Kypros, begge gamle ottomanske besittelser.
|
Den italienske stabsjef
General Carlo Caneva (1845-1922) |
Det var motstand i Italia mot krigen, blant annet fra en ung sosialist Benito Mussolini. Forhandlinger for å løse situasjonen ble ledet av Østerrike-Ungarn, men regjeringen i Roma ville ha krig og ville ha kontroll over Tripoli.
Krigen gikk ikke lett for italienerne, selv om både luftangrep med fly og luftskip ble benyttet. Den kostet derimot Italia dyrt i både menneskelige tap og økonomiske tap. Men da styrkene til slutt kom opp i nærmere 150.000 mot tyrkernes i underkant av 30.000 var utfallet til slutt gitt. Den 18. oktober 1912 ble fredstraktaten mellom Det ottomanske rike og Italia formelt undertegnet i Lausanne i Sveits. Italia fikk da kontroll over provinsene som skulle utgjøre Libya, sammen med øygruppen Dodekanesene i det Ægeiske hav. "Europas syke mann" Tyrkia var da allerede kastet inn i en ny og blodig krig om kontrollen på Balkan.
|
Mustafa Kemal (senere Atatürk)
og libyske mujaheddin |
Alt dette var med på å lede frem til katstrofen i 1914 - den første verdenskrig. Og i Libya kan vi ennå i dag se rester av det italienerne startet denne dagen for hundre år siden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar