lørdag 24. september 2011

New York for en nøtt!

I disse dager i 1664, ble Den nederlandske republikken og dens vestindiske kompani tvunget til å overgi sin lille koloni i Nord-Amerika. Engelskmennene hadde sett seg lei på nederlendernes tilstedeværelse, og stadig strid mellom dem førte til kravet om overgivelse. Den største byen i kolonien Nova Belgia eller Ny Nederland het Ny Amsterdam - Nieuw Amsterdam. Den hadde blitt en viktig handelsby i løpet av de fire tiårene den hadde grodd frem rundt Fort Amesterdam.

Peter Stuyvesant (c 1612-1672)
Byen Nieuw Amsterdam lå lengst sør på øya Manhattan ved Hudson-elvas utløp i Atlanteren. Her lå den sentralt i forhold til nederlendernes kolonier. Da guvernør Peter Stuyvesant så den nederlandske trikoloren ble firet og det engelske flagget ble heist, måtte han også bevitne at byen skiftet navn. Den ble oppkalt etter kong Charles IIs bror, prins James, hertugen av York. Nederlendernes gamle by fikk  navnet Ny York og bærer det fremdeles. Men først i 1665 ble kolonien endelig overgitt engelskmennene gjennom en fredsavtale.

Det derimot skjedde kun etter at engelskmennene avsto den lille, men uendelig rike øya Run - en av Banda-øyene i Indonesia. Øya var det mystiske opphavet til samtidens mest eksotiske krydder, muskatnøtten. Slik sett skiftet New York eierskap over en liten nøtt!

1 kommentar:

  1. Morsomt. Vi lærte i skolen at Nederland byttet Nieuw-Amsterdam mot Surinam, men det var altså øya Run. For øvrig, nederlandsken henger igjen i Brooklyn (Breukelen) og Harlem (Haarlem).

    SvarSlett