tirsdag 31. januar 2012

Barberen i Roma

Teatro Argentina
Joda, egentlig foregår handlingen i Rossinis Il Barbiere di Siviglia i nettopp - Sevilla. Men premiéren på denne lystige, og høyt elskede operaen, foregikk på et teater i Roma i 1816. Ja men, det har da ikke noe med dagen i dag å gjøre? Og helt riktig, Barberen i Sevilla ble uroppført den 20. februar i 1816 - men teateret kan feire sine 280 år i dag.

Teatro Argentina var Romas fremste operascene gjennom store deler av 1700- og 1800-tallet. Ennå i dag settes operaer opp på dens scene, men det har fremfor alt blitt ordets teater som i dag foretrekkes. På slutten av 1800-tallet og på 1900-tallet ble mange store teaterstykker først satt opp her i Italia, som stykker av Ibsen eller Pirandello.

Gioachino Rossini
Men på åpningskvelden, den 31. januar 1732, sto opera på programmet. Det var en av tidens mange italienske komponister innenfor genren som hadde fått oppdraget, Domenico Sarro. Han er en av de utallige 1700-tallskomponistene som har blitt helt glemt. Åpningsoperaen Berenice var da også en 'opera seria' helt i tråd med konvensjonene. Den behaget nok det romerske publikum, og den åpnet en lang og stolt karriére for det fremste teateret i Den evige stad.  Det burde jo salige Domenico være ganske stolt av, men tiden har glemt både mannen og verket.

Hva så med Barberen? Den ble faktisk ingen suksess på åpningsaftenen i Roma i 1816. "Tenke seg til at Rossini skrev en opera over Beaumarchais' tekst som hans kollega Giovanni Paisiello hadde bragt til fullkommenhet noen tiår tidligere!" Men så skulle det vise seg at det var Rossinis versjon som fikk gå sin seiersgang over verdens operascener. Sakte men sikkert forsvant Paisiellos versjon, liksom han selv, inn i den store glemselens bok. Kanskje møtte han, langt der inne, selveste Domenico Sarro? Hvem vet?

Her kan du høre musikk av dem alle tre. Først Domenico Sarro - overtyre til operaen Didone abbandonata (1724)


Så over til Gioachino Rossinis Il Barbiere di Siviglia (1816)

Og til sist - Paisiellos versjon av den samme operaen (premiére i 1782 i St Petersburg)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar