fredag 12. juli 2013

La Reine

Marie Antoinette er en av fransk histories mest myteomspunne og tragiske kvinneskikkelser. Som ung østerriksk prinsesse ankom hun et Versailles fullt av hoffetikette, stive adelige hoffolk, og en ektemann som kanskje ikke var den mest romantiske man kunne tenke seg. Marie Antoinettes endelikt er også kjent og beryktet. Hun endte på skafottet, halshugget som sin mann av det revolusjonære Frankrike, som den fremste representant for det gamle regime.

Men dronningen av Frankrike var også en kulturpersonlighet. Hun var født og oppvokst i 1700-tallets hoffliv, og levde i en eventyrverden etter at hun ankom Versailles. Hun iscenesatte også sin egen eventyrverden ute i det store slottets hager. Og dronningen elsket musikk. Faktisk var hun en av samtidens store musikkmeséner i Frankrike. Mindre kjent er det vel at hun også skrev musikk. Flere sanger stammer nemlig fra hennes hånd. Det er vel verdt å lytte til, om det enn ikke er av det fremste samtiden kunne frembringe av musikk, men så var ikke det lite.

Ett eksempel følger. Hennes vakre sang "C'est mon ami", her med Kirsten Dunst fra filmen Marie Antoniette fra 2006. Her oser det av "L'Ancien Regime" og verdensflukt, i en tid da nasjonen sto på randen av revolusjon. Men vakkert - ja, det ble det:


For de enda mer interesserte følger mer musikk fra Marie Antoniettes samtid. Fra hennes eget teater, "Petit Théâtre de la Reine", med musikk av blant andre den store komponisten André Grétry:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar