onsdag 10. oktober 2012

Mann for sin kontrabass

Om to uker skjer det. Onsdag 24. oktober starter kulturfesten i "Den gamle by" - altså i Gamlebyen i Fredrikstad. I tre samfulle dager skal musikk, musikkhistorie, mat og smak, ord og tanker, både om littertur, filosofi og byen Fredrikstad, stå i sentrum i Gamlebyen. Kan det bli bedre? Nei, jeg tror nesten ikke det.

Ett av punktene på programmet er åpningskonerten. Den finner sted i Østre Fredrikstad kirke, selveste kirken i Gamlebyen. Uten å skryte mer enn jeg har belegg for, så er dette en fantastisk kirke. Både i egenskap av å være kirken, men også som konsertarena for klassisk musikk.

Klassisk musikk står da også på programmet denne onsdagen. Gjester denne kvelden er blant andre,  stjernefiolinisten Catharina Chen og byens egen Christian Mortensen. Chens tolkning av Schuberts "Die Forelle" kommer til å bli strålende.

Hertug Friedrich Franz 1.
av Mecklenburg-Schwerin.
Spergers  oppdragsgiver i Ludwigslust
Men hva med kontrabassisten? Jo, på programmet står nemlig også en smule obskur musikk fra det eventyrlige 1700-tallet. Johannes Mathias Spergers "Cassatio". Sperger en nok for de fleste en av de ukjente og glemte fra dette århundret, men han ble født i Tjekkia og fikk sin skolering i Wien. Sperger døde for to hundre år siden, i 1812 i det som den gang var det lille hertugdømmet Mecklemburg-Schwerin i Nord-Tyskland, hvor han hadde vært hoffets første kontrabassist.

Noen av Spergers fremste verk er skrevet nettopp for kontrabass, et instrument de færreste komponister fra 1700-tallet er berømte for. Han skrev intet mindre enn 18 konserter for dette enorme strykeinstrumentet.

Kommer du til Østre Fredrikstad kirke om to uker kan du høre ett av Spergers flotte verk, spilt av fremragende utøvere - og det midt i Fredrikstad!

Hvor skal jeg få kjøpt billett, tenker du? Jo, da går du bare hit - til Fredrikstad kino og bestiller. Du kommer ikke til å angre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar