søndag 9. september 2012

Zaide - Mozarts ufullendte

Et mesterverk. Den kunne blitt det, operaen Zaide. Tittelen lyder kanskje ikke veldig kjent blant Wolfgang Amadeus Mozarts operaer. Den ble da heller aldri oppført i hans levetid, for han kom aldri til å fullføre den. Det var i 1779, mens Mozart ennå var i Salzburg, at han påbegynte det skulle blitt et tysk syngespill, et Singspiel for keiser Joseph IIs nye tyske teater i Wien. Temaet var et av tidens virkelige farsotter - Tyrkia, og handlingen ble lagt til et tyrkisk harem.

Det som finnes bevart av Zaide er derimot mesterlig musikk fra Mozarts hånd. Manuskriptet var i flere år etter hans død i 1791 ukjent. Det var flere år senere at enken Constanze Mozart fant det blandt en del andre manuskripter. For det var andre oppdrag som tok over Mozart tid og kreativitet. Først skulle operaen Idomeneo skrives for kurfyrsten av Bayern i 1780, og da han endelig kom seg til Wien, ble det en annen tysk opera som skulle oppta ham - med tematikk og dramatikk som ligner på det Mozart hadde påbegynt med ZaideDie Entführung aus dem Serail. 

Men hvem vet hva operaen Zaide kunne ha blitt? Den har i seg så mye Mozarts genialitet - ja jeg vil si guddommeligheten i musikken. La oss derfor nyte noe av det som kunne blitt.

Nathalie Dessay i arien "Ruhe Sanft, mein holdes Leben":


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar