onsdag 25. mai 2011

Fregatten Pinafore

Kanskje et noe underlig navn på et krigsskip? Pinafore, et ermforkle? Men så er det da også bare fjas og spas som utspilles på denne fregatten, i den erkebritiske operetten som hadde premiære den 25. mai 1878 på operascenen Opera Comique i London. Forfatter og komponist var henholdsvis William S. Gilbert og Arthur Sullivan, berømte i den engelskspråklige verden for sine fjorten komiske operaer, operetter, skrevet mellom 1871 og 1896.

Arthur Sullivan
Det var med HMS Pinafore i 1878 at paret for alvor slo gjennom, og hele 571 forestillinger ble satt opp av denne lystige operetten. Sangene derfra ble allemannseie, virkelige hits i 1800-tallets Storbritannia. Gilbert & Sullivan ble etter hvert et begrep i seg selv, og er det ennå i dag. De ble internasjonalt berømte for sine lystige, men også satiriske og mildt samfunnskritiske (i den grad det sømmet seg i det victorianske England) operaer. Og med en engelskspråklig verden som på slutten av 1800-tallet utgjorde en stor prosjon av jordkloden i imperialsimens glansdager, så var suksessen sikret.

Willam S. Gilbert
Handlingen i HMS Pinafore er full av forviklinger, slik det skal være i operettenes verden. Alt foregår ombord på fregatten mens den ligger til havn i Portsmouth, marinebasen og imperiets stolthet. Og her er det både hovmodige admiraler og kapteiner, vakre kvinner, ikke fullt så vakre kvinner, heltemodige og unge, såvel som slu, gamle matroser. Alle har de noe med hverandre å gjøre, og alt hva alle gjør kan skape rom for misforståelser og kriser. Men det ender godt til slutt. Helten får sin vakre brud. Skurkene blir satt på plass, og i god gilbertsk ånd så løser alt seg til slutt - nesten helt til slutt, på underfundig og nesten uforståelig vis. Så da kan selv en britisk marineminister - en First Lord of the Admirality - ende opp som en simpel marinegast.

Har du anglofile anlegg, liker litt tant og fjas, lystig musikk og en smule satire og dårlig skjult imperial stolhet, ja så tror jeg Gilbert & Sullivans HMS Pinafore er noe for deg. Len deg tilbake, finn frem et glass sherry, et Union Jack og kos deg med Sir Joseph Porter KCBs lystige fortelling om sin vei til maktens tinde, "When I was a Lad". Her med "The Gala Ensemble". Stort mer britisk og Gilbert & Sullivan'sk blir det ikke:


1 kommentar:

  1. Jeg først besøkte denne bloggen og jeg virkelig liker, og jeg synes det er veldig nyttig og interessant, jeg er imponert jobber for å vise her på denne bloggen, håper jeg du vil beholde, og vil dele mer enn på denne måten
    http://www.shaadi-direct.com/

    SvarSlett