fredag 27. april 2012

Da USA angrep Kanada

Britenes bombardement av Baltimores Fort McHenry i 1814.
Det var dette som inspirerte Francis Scott Keys til The Star Spangled Banner. 
For to hundre år siden var store deler av verden involvert i krig. Napoleonskrigene. Norge var i krig, det var også en raskt fremvoksende stat på andre siden av Atlanterhavet - Amerikas forente stater. Den unge republikken, som hadde revet seg løs fra Storbritannia noen tiår tidligere, hadde erklært sin gamle kolonimakt krig i 1812. Mange amerikanere håpet å fullføre det revolusjonskrigen ikke haddde klart, nemlig å forene Kanada med resten av de frie republikkene - revet løs fra kolonibåndene som fremdeles eksisterte med britene der.

General Zebulon Pike
Den 27. april 1813 hadde en større amerikansk hærstyrke marsjert nordover, og ankommet hovedstaden i det som ble kalt Øvre Kanada - York eller våre dagers Toronto. Slaget som sto her var ikke av de store. Det involverte et par, tre tusen mann, men endte med seier for USA, som hadde et betydelig overtak på britene. Men den amerikanske øverstkommanderene, general Zebulon Pike, ble dødelig såret. I etterkant av britenes nederlag ble byen York plyndret og brent ned til grunnen. 

"Krigen i 1812" som denne konflikten mellom Storbritannia og USA blir kalt, endte først i 1814. Den løste ingenting av det begge parter i utgangspunktet hadde håpet å oppnå. Amerikanerne fortsatte sin handelsvirksomhet, også med britenes fiende Napoleon. Nå var han slått i 1814, så det var ikke lenger så aktuelt. Sett fra amerikansk ståsted hadde heller ikke krigen bragt mye. Kanada forble en britisk koloni, og befolkningen der var svært lite interessert å bli opptatt i den nye føderasjonen i sør. Snarere ble denne krigen er befesting av kanadisk identitet. 

En utbrent presidentbolig i Washington i august 1814. 
Men en av de siste store begivenhetene i krigen skjedde nettopp i 1814 - og som svar på amerikanernes brenning av York i 1813. I august 1814 ble den nye hovedstaden i de forente statene, Washington, inntatt av en britisk landgansstyrke, plyndret og brent. Som straff og ytterligere ydmykelse ble også den nye kongressbygningen og presidentboligen, Det hvite hus, svidd av. Kort tid etter ble krigen avluttet og fred igjen  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar