torsdag 10. mars 2011

Mozarts skribent drev bokhandel i New York

Lorenzo da Ponte, eller Emanuele Congliano som han egentlig het, var italieneren som skrev librettoene til tre av Wolfgang Amadeus Mozarts mest berømte og fantastiske operaer. Han flyttet derimot fra Europa til USA for å slippe unna gjeld, og for å søke lykken da hans stjerne falmet i Wien etter keiser Joseph IIs død i 1788. I den nye verden forsøkte han seg både som italiensklærer, kolonialhandler og bokhandler. Samtidig var han mannen som introduserte et amerikansk publikum for operakunsten, og gjorde suksess med å turnere med musikk fra Rossinis operaer. Lorenzo da Ponte ble født på denne dagen i 1749 og døde nesten nitti år gammel i New York.

Da Pontes navn er derimot uløselig knyttet til operaens verden, og fremfor alt Figaros bryllup, Così fan tutte og Don Giovanni. Samarbeidet med det musikalske geniet frembrakte tre av operalitteraturens mest helstøpte og fortryllende verker. Og de er like populære i dag, godt over to hundre år etter at ble uroppført. Selvsagt er Mozarts musikk fantastisk, men da Pontes librettoer spiller også en vesentlig rolle for at de har holdt stand på operascenen til i dag.

Men da Ponte skrev ikke utelukkende for Mozart. Han skrev librettoer for flere av tidens mest fremragende komponister som Martín y Soler, Christoph Willibald Gluck og Antonio Salieri. Sistnevntes opera Axur ré d'Ormus var en stor suksess i Wien, og avslutningsscenen fikk en meget kort "renessanse" i filmen Amadeus fra 1984. Og faktisk begynte da Ponte å skrive operaen Così for Salieri, som derimot valgte å fullføre et annet prosjekt først - så ble det Mozart som skapte et mesterverk ut av den.


Lytt og nyt:
Mozart Le Nozze di Figaro - Patricia Petibon synger arien "Deh vieni, non tardar"
Antonio Salieris Axur re d'Ormus - finale

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar