tirsdag 29. oktober 2013

Mille e tre

"Ma in Ispagna son già mille e tre", synger tjeneren Leporello om sin herre i operaen Don Giovanni. Det han synger om er herrens tusen og tre erobringer i Spania, kvinnelige erobringer.

Den 29. oktober 1787 hadde en av operalitteraturens største verk premiére på det grevelige Nostitsches Nationaltheater i den tsjekkiske hovedstaden Praha, dengang en del av det østerrikske keiserriket. Wolfgang Amadeus Mozarts Il Dissoluto Punito ossia il Don Giovanni er historien om den libertinske adelsmannen som la ned kvinner over hele Europa, og stadig jager etter nytelse og glede. Og om hans tjener Leporello, han med katalogen over alle erobringene.

Mozart selv hadde ikke partituret klart før dagen før premiéren. Librettisten Da Ponte hadde reist til Wien for å fullføre et annet oppdrag der. På tross av det, ble det et mesterverk, og mottagelsen i Praha var overveldende. Mozart hadde ofte større suksess der enn i Wien.

Da Don Giovanni ble satt opp der, i mai 1788, ble den godt mottatt, men ingen stor suksess som i Praha. Det var på tross at Mozart hadde skrevet to skreddersydde nye arier og en duett til ensembelet, og den var blitt ønsket satt opp av keiseren selv. Det wienerske publikum ønsket ofte noe lettere å forlyste seg med.

Sluttscenen fra filmen Amadeus, kanskje den mest dramatiske gjengivelse av operaen?


Og duetten "Per queste tue manine" som Mozart skrev til oppsetningen i Wien i 1788:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar