tirsdag 1. mai 2012

Now is the Month of Maying

"Now is the Month of Maying" - en hyllest til den vakre måneden mai. Vårens, ja nesten sommeren komme. Dagens første blogginnlegg tok også for seg inngangen til mai, og med en musikalsk setting til 1800-tallets midte.

Madrigalen var en svært populær genre i renessansen Europa. I Elizabeth-tidens England fikk denne i utgangspunktet a cappella-sangformen en voldsom oppblomstring. Store engelske komponister fra tiden, slik som William Byrd og Orlando Gibbons, skrev madrigaler. Det gjorde også John Dowland. Genren var inspirert, som mye annet innenfor musikkens verden, fra Italia. Claudio Monteverdis madrigaler er ennå i dag berømte - men det ble sannelig de engelske også.

Thomas Morley (1557/58-1602) var en annen av komponistene som skrev madrigaler. Som organist i selveste St. Paul-katedralen i London, var han en viktig musikalsk personlighet i tidens England. Han utgav blant annet en hyllest til dronningen i 1601, "The Triumphs of Oriana". Men i 1595 utgav han sin lystige hyllest til våren, og til måneden mai.

Her med The King's Singers i et herlig opptak fra 70-tallet. God mai!Now is the month of maying,When merry lads are playing, fa la,Each with his bonny lass
Upon the greeny grass. Fa la.
The Spring, clad all in gladness,Doth laugh at Winter's sadness, fa la,And to the bagpipe's sound
The nymphs tread out their ground. Fa la.
Fie then! why sit we musing,Youth's sweet delight refusing? Fa la.Say, dainty nymphs, and speak,
Shall we play at barley-break? Fa la.

[edit]

2 kommentarer: