fredag 25. november 2011

Slaget ved Missionary Ridge

Det er ikke første gang den amerikanske borgerkrigen er tema i denne bloggen. Ei heller den siste. Dagen i dag er årsdagen for en av vendepunktene i krigen - slaget ved Missionary Ridge øst for den strategisk viktige byen Chattanooga. Slaget er ikke av de mest berømte. De fleste med en smule kjennskap til denne krigen kjenner nok til Gettysburg eller Vicksburg. Men her ved Chattanooga startet den endelige offensiven i vest som skulle bringe krigens grusomheter til hjertet av Sørstatene. Det var nok et skritt mot slutten for konførderasjonen.

Slaget ved Missionary Ridge var general Grants forsøk på å bryte ut av den to måneder lange beleiringen av Chattanooga som hadde fulgt i kjølvannet av det nesten totale nederlaget ved Chickamauga. Det var bare med nød og neppe nordstatshæren hadde klart å holde ut, mens Braxton Braggs sørstatshær forsøkte å sulte dem ut. Hadde ikke hans egen hær nesten vært like utslitt og utsultet, og klart å sette inn en kraftigere motoffensiv etter Chickamauga-slaget, kunne krigens utfall ha blitt et annet.

General Braxton Bragg
Allerede den 24. november tok det som kan kalles slaget ved Chattanooga sin begynnelse. Da angrep general Joseph Hookers korps sørstatenes stillinger rundt det fremtredende fjellet Lookout Mountain sørvest for byen. Det lykkes dem å innta stillingene på den nestet uinntakelig fjellet. Dagen etter begynte offensiven, som nærmest mot alle odds klarte å kaste general Braggs gråkledte tropper av den sterkt befestede åsryggen øst for byen. Når angrepet vel var satt i gang, var det nesten som nordstatstroppene ikke lot seg stoppe - for det var i utgangspunktet ikke Grants plan å ta hele høyden i en, altomfattende offensiv. Men det lyktes og det ble et vendepunkt.
General Ulysses S. Grant

Krigen ble ikke avgjort på Missionary Ridge. Men nordstatenes suksess her vendte krigens gang i vest. Ennå halvannet år med et blodbad som bare eskalerte skulle gå før krigen var ved sin ende, og det som fulgte i kjølvannet av slaget ved Missionary Ridge var en offensiv sørover inn i Georgia som skulle tappe sørstatenes hjerte for vilje og mulighet til å føre krigen videre. Denne såkalte "marsjen mot havet" ble et blodig kapittel i borgerkrigens og amerikansk historie.

1 kommentar:

  1. Knall, når kommer radioprogrammet fra turen deres til USA? må jo legge det inn så en våkner en tidlig søndagmorgen......

    SvarSlett