mandag 7. mai 2012

Slottet brinner

Samtidig stikk som viser brannen på slottet "Tre kronor" den 7. mai 1697
Den 7. mai 1697 inntraff en katastofe i Stockholm. Det gamle kongeslottet "Tre kronor", med røtter tilbake i middelalderen, brant ned til grunnen.

Det hele startet i loftet over Rikssalen. I de store, romslige trekonstruksjonene, med et tak tekket av kobberplater, fikk brannen raskt tak. I hui og hast ble kongefamilien, den unge kong Carl XII og hans gamle mor, enkedronning Hedvig Eleonora, berget ut. Det ble hoffets mange ansatte også. I løpet av dagen sto lite tilbake. I brannen gikk både det rikholdige biblioteket og riksarkiv opp i røk. Brannårsaken ble aldri funnet. Allikevel ble de tre som den natten hadde brannvakt på slottet dømt hardt. To endte på årelangt straffarbeid på Marstrands festning.

Nicodemus Tessin d.y.
Skaperen av det nye Stockholms slott
Selv om brannen var en ulykke, skal man ikke se bort fra av 1700-tallets svenske konger syntes det var rett så heldig. Det gamle, og nok litt dystre slottet forsvant. I dets sted lot man bygge et nytt og moderne slottsanlegg. Til å tegne og overse byggingen av et nytt slott, ansattes arkitekten Nicodemus Tessin d.y. Til dekorasjon og kunstnerlig utsmykning av det nye palasset, hentet man inn franskmenn - kanskje inspirert av solkongens fantastiske nye slott i Versailles?

Tessin selv døde i 1728, men slottet sto ikke ferdig før mange år etter. Først i 1754 kunne kongefamilien flytte inn i det nybygde komplekset - Stockholms slott.

Hva så med litt svensk musikk fra tiden da Stockholms slott ble gjenoppført etter brannen? Johan Helmich Romans "Te Deum" eller "O Gud vi love dig" fra ca 1740:


5 kommentarer:

  1. Hei!

    Stockholm brant heldigvis ikke helt ned i 1697. Nordfløyen - mot Riksdagsbygningen - står igjen fra før brannen. Nordfløyen var ny da slottet brant, og også denne fikk store skader. Likevel har Carl XI's galleri i dagens "Festvåning" fortsatt sitt preg fra det sene 1600-tallet. Tessin, som hadde tegnet nordfløyen, brukte denne som utgangspunkt for (gjen)oppføringen av resten av slottet.

    Det er skrevet mye spennende om slottet i Stockholm. Kan anbefale tidsskriftet Kulturvärden (som ligger på nettet), der det er skrevet mange artikler om slottet - f.eks. et helt nummer i 1998 om utvendig fargesetting. http://www.sfv.se/cms/sfv/galleriet/kulturvarden/kv_1998/kulturvarden_1998_1.html

    Hilsen Jens B

    SvarSlett
  2. Innledningen skulle selvsagt vært "Stokholm SLOTT brant heldigvis ikke helt ned i 1697" ...

    SvarSlett
  3. Gode poeng og takk for lesetips! Stockholm slott ble jo et godt stykke arkitektur i Norden.

    SvarSlett
  4. Sendte linken til min kusine i Stockholm, vi lurer på hvor kongefamilien bodde i mellomtiden? Gripsholm? Drottningholm?

    SvarSlett
    Svar
    1. Til midlertidig kongebolig - i godt og vel et halvt århundre - tok man i bruk Carl Gustav Wrangels palé på Riddarholmen. Også det har senere brent (1802), men ble gjenoppbygd med bruk av de gamle murene. Dette "Kungshuset" rommer i dag Svea Hovrätt. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Wrangelska_palatset

      Slett