søndag 3. mars 2013

Soot

Den 3. mars 1859 døde en pionér i norsk industrihistorie - Engebret Soot. Kanalbygging er en noe bortglemt del av samferdselsrevolusjonen som begynte for et par århundrer siden her til lands. Engebret Soot er et lysende navn i kanalhistorien, og han virket ikke minst i mitt kjære hjemfylke Østfold.

Soot var nærmest selvlært i ingeniørkunsten, og fattet interesse for vannets og kanalenes muligheter. Bruken av vannkraft var kjent i landet, ikke minst for å drive kverner og sager. Men vannveier kunne lette transport, ikke minst av tømmer. Gjennom sin driftighet klatret Soot i de norske samfunnet i tiårene etter 1814. Han ble født som husmannssønn men døde som en aldrende mann, høyt dekorert og merittert.

Fra Sootkanalen
Hans første store prosjekt var kanalen fra Store Le til Haldenvassdraget i 1820-årene. Senere sto han bak flere kanalprosjekter som Grasmo- eller Sootkanalen. De var imponerende anlegg, som benyttet oppstrøms tømmerfløtning. Dette var nytt og et viktig bidrag til å gjøre kanalanleggene viktige for trelastnæringen i Fredrikshald. 

I 1850-årene begynte anlegningen av det store anlegget fra Rødnes til Tistedalen - Haldenkanalen som den er kjent som i dag. Soot fikk aldri sett dette anlegget ferdig, men flere av de store sluseanleggene ble bygget opp i 1850-årene. Og anlegget ligger der, og imponerer ennå i dag. Ett av Østfolds store bidrag til industri- og samferdselshistorien fra 1800-tallet.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar