tirsdag 20. september 2011

Norsk "general" falt i Georgia


Oberst Hans Christian Heg (1829-1863)
Egentlig rakk han aldri å bli forfremmet til general, oberst Hans Christian Heg, som ble skutt på slagmarken den 19. september 1863 og døde av sårene dagen etter. Men Lier-gutten som hadde utvandret til USA sammen med sin familie som elleveåreing i 1840, hadde ført kommandoen over en hel brigade i det fryktelige slaget ved Chickamauga i Georgia. Hadde han overlevd, ville han blitt den eneste nordmann som oppnådde generals grad i denne krigen. Men i kaoset og forvirringen som etter hvert brøt ut blant nordstatstroppene i den tykke skogen dette slaget utspilte seg, ble oberst Heg skutt ned fra hesten han satt på. Et skudd i magen på denne tiden var ensbetydende med døden, og den inntraff da også på et overfylt feltsykehus den 20. september 1863.

Hans Christian Heg var bare én av utallige oberster og regimentssjefer i den amerikanske borgerkrig. Og i denne krigen var det ikke uvanlig at offiserer av hans rang også falt på slagmarken. Men spesielt for oss nordmenn var at dette var en nordmann. Han ble født i Lier i 1829 og kommet til USA som elleveåring og gjort en karriére i årene før krigen. Da den brøt ut ivret han for å verve sine landsmenn til kamp for sitt nye fedreland, og han ble betrodd oppgaven å kommandere over sine landsmenn i et eget norsk regiment – i Amerikas forente staters hær! Regimentet fikk navnet "15th Wisconsin Voluteer Infantry Regiment" og besto nesten utlukkende av skandinaver, og 9 av 10 av dem var utvandrede nordmenn. Da borgerkrigen brøt ut var nettopp delstaten Wisconsin et sentrum for nordmennene som slo seg ned i USA. Senere skulle mange finne lykken eller ulykken lenger vest, i Minnesota og Dakota-statene.

Slagscene fra Chickamauga
Da borgerkrigen brøt ut i 1861 ble derfor mange av nordmennene også vervet og fristet til å kjempe for nordstatene. Det 15de Wisconsin ble stablet på benene i 1862 og kastet inn i noen av denne krigens verste kamper. Tapstallene var forferdelige, både på slagmarken og for de allestedsnærværende feltsykdommene. Bakgrunnen for at nordmennene vervet seg til krigen kunne variere. For noen var kampen mot slaveriet viktig, for andre var det nok de $100 i vervepenger og en fast månedlig lønn på $13, klær og mat som fristet. For atter andre var dette en anledning til å kjempe, og vise av man var klar for å yte noe til sitt nye fedreland.

I slaget ved Chickmauga nord for Atlanta i delstaten Georgia, ble nesten det 15de Wisconsin-regimentet utslettet. Av de nær 800 mann som hadde vervet seg i 1862, kunne bare drøyt 150 stille til kamp den 19. september. Da denne og den påfølgende dagen var over, var det bare få ingen som kom levende fra det. Deres landsmenn og kampfeller lå igjen døde på slagmarken, var blitt tatt til fange, blitt såret eller lå døende på et av de mange sykehusene. Oberst Hans Christian Heg var en av dem som døde her ved Chickamauga-elvens bredd.

1 kommentar:

  1. Knall..... Gleder meg til å høre på radioprogrammet; Museum. Når reisen til Amerika er over.....

    SvarSlett