onsdag 30. mars 2011

Vauban - solkongens festningsarkitekt


Festningsbyen Neuf Brisach i Alsace

Tidligere har jeg omtalt både hagearkitekter og operakomponister som behaget solkongen Ludvig XIV. Dagen i dag tenkte jeg å vie til hans fremste festningsarkitekt - den berømte Vauban. Bakgrunnen er selvsagt datoen. Den 30. mars 1707 døde nemlig den fremste arkitekt bak de mange festninger og festningsbyer som skulle sikre den lange, men viktige østgrensen til Ludvigs ekspanderende kongerike.

Sébastien Le Prestre de Vauban, ble født i en liten by i Burgund over sytti år tidligere, i 1633. Etter en fattig barndom, og en militær karriére som hadde ført ham inn i opprørshæren mot Ludvig XIV, skulle etter et kort fangenskap bli en meget lojal kongelig embetsmann og en viktig støttespiller for Frankrikes solkonge. Vaubans lysende karriére som ingeniør kom til fulle frem i Ludvig XIVs mange kriger mot Frankrikes europeiske nabostater. Vauban både utvidet og ombygde festninger og festningsbyer, over 300 i tallet i løpet av et halvt hundreår. Men han var også kjent for sin innsikt i hvordan man skulle innta de samme bastionfestningene, og ledet en rekke beleiringer for solkongen.

Jeg bor jo selv inne i en bationfestning, nemlig festningsbyen Fredrikstad (også kjent som Gamlebyen). Nå hadde ikke Vauban noen ord med i laget da den ble bygd. Arkitekten her var den nederlandske festningsingeniør Willem Coucheron. Men idéene bak både Fredrikstad, slik den ble oppført fra 1660-tallet, og Vaubans mange festninger, var de samme. Kanoner plassert på bastioner, kanonplattformer, pekende utover, i intrikate vinkler, skulle holde fienden på trygg og god avstand. De skulle være det rådende forsvarssystem i Europa i flere hundreår. Og ennå i dag står noen av dem tilbake.

Så i dag skal jeg minnes Vauban mens jeg spaserer en tur på vollene etter jobb. Samtidig vil jeg oppfordre alle til å besøke denne lille perlen av en festningsby - Fredrikstad. Festningsverkene ligger der nesten urørt siden 1600-tallet, og ville vært svært så gjenkjennelige for solkongens festningsarkitekt - Vauban!


1 kommentar:

 1. Nikmati Bonus Menarik Dari Bolavita Sekarang...
  -Nikmati Bous New member 10%
  -Nikmati Bonus Cashback Hingga 10%
  -Nikmati Juga Bonus jackpot Hingga Ratusan juta Rupiah Setiap harinya...

  Info Lengkap Hubungi:
  WA : 0812-2222-995
  Line : cs_bolavita
  Link : www.bolavita1.com

  TERIMA KASIH

  SvarSlett